Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.inmeds.com.ua:8080/jspui/handle/lib/5223
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorХарченко, Наталія Вячеславівна-
dc.contributor.authorТкач, Сергій Михайлович-
dc.contributor.authorДорофєєв, Андрій Едуардович-
dc.date.accessioned2025-10-30T12:30:31Z-
dc.date.available2025-10-30T12:30:31Z-
dc.date.issued2025-
dc.identifier.issn1727-5725-
dc.identifier.urihttp://lib.inmeds.com.ua:8080/jspui/handle/lib/5223-
dc.description.abstractОстанніми роками встановлено, що мікробіом кишечника безпосередньо впливає на баланс прозапальних і протизапальних реакцій у кишечнику, ключову роль у контролі цього балансу відіграє мікроб на конкуренція за поживні речовини. При запальних захворюваннях кишечника та його функціональній патології, а також при колоректальному раку, кардіометаболічних розладах та імуноопосередкованій патології гомеостаз між кишковою мікробіотою та кишковою імунною системою значно порушується, що відіграє велику роль у патогенезі зазначених захворювань. Епідеміологічні дослідження виявили кілька дієтичних чинників, пов’язаних із початком цих захворювань. Проте механізми, що лежать в основі цього зв’язку, невідомі. Знання про прозапальні та протизапальні властивості окремих харчових сполук значно розширилося після проведення функціональних експериментів і клініко-епідеміологічних досліджень. Одним з останніх є велике дослідження, проведене в Нідерландах, в якому вивчено складні відносини між звичною дієтою, кишковою мікробіотою та запаленням кишечника в 1425 осіб у чотирьох когортах (хвороба Крона, виразковий коліт, синдром подразненого кишечника та населення загалом).uk_UK
dc.publisherУкраїнський науково-практичний спеціалізований рецензований журнал «Сучасна гастроентерологія» № 4 (138) 2024, С 56-63uk_UK
dc.subjectкишковий мікробіом,uk_UK
dc.subjectдієтичні чинники,uk_UK
dc.subjectнутрієнти,uk_UK
dc.subjectкишкове запалення.uk_UK
dc.titleВплив різних харчових продуктів і режимів харчування на прозапальні та протизапальні властивості кишкового мікробіому. Огляд.uk_UK
dc.title.alternativeThe influence of different foods and dietary patterns on the pro-inflammatory and anti-inflammatory properties of the gut microbiome. A review.uk_UK
Розташовується у зібраннях:Кафедра гастроентерології, дієтології і ендоскопії

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
317561-Текст статті-737091-1-10-20241216.pdf174.52 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.