Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
                
    
    http://lib.inmeds.com.ua:8080/jspui/handle/lib/5223| Назва: | Вплив різних харчових продуктів і режимів харчування на прозапальні та протизапальні властивості кишкового мікробіому. Огляд. | 
| Інші назви: | The influence of different foods and dietary patterns on the pro-inflammatory and anti-inflammatory properties of the gut microbiome. A review. | 
| Автори: | Харченко, Наталія Вячеславівна Ткач, Сергій Михайлович Дорофєєв, Андрій Едуардович | 
| Ключові слова: | кишковий мікробіом, дієтичні чинники, нутрієнти, кишкове запалення. | 
| Дата публікації: | 2025 | 
| Видавництво: | Український науково-практичний спеціалізований рецензований журнал «Сучасна гастроентерологія» № 4 (138) 2024, С 56-63 | 
| Короткий огляд (реферат): | Останніми роками встановлено, що мікробіом кишечника безпосередньо впливає на баланс прозапальних і протизапальних реакцій у кишечнику, ключову роль у контролі цього балансу відіграє мікроб на конкуренція за поживні речовини. При запальних захворюваннях кишечника та його функціональній патології, а також при колоректальному раку, кардіометаболічних розладах та імуноопосередкованій патології гомеостаз між кишковою мікробіотою та кишковою імунною системою значно порушується, що відіграє велику роль у патогенезі зазначених захворювань. Епідеміологічні дослідження виявили кілька дієтичних чинників, пов’язаних із початком цих захворювань. Проте механізми, що лежать в основі цього зв’язку, невідомі. Знання про прозапальні та протизапальні властивості окремих харчових сполук значно розширилося після проведення функціональних експериментів і клініко-епідеміологічних досліджень. Одним з останніх є велике дослідження, проведене в Нідерландах, в якому вивчено складні відносини між звичною дієтою, кишковою мікробіотою та запаленням кишечника в 1425 осіб у чотирьох когортах (хвороба Крона, виразковий коліт, синдром подразненого кишечника та населення загалом). | 
| URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://lib.inmeds.com.ua:8080/jspui/handle/lib/5223 | 
| ISSN: | 1727-5725 | 
| Розташовується у зібраннях: | Кафедра гастроентерології, дієтології і ендоскопії | 
Файли цього матеріалу:
| Файл | Опис | Розмір | Формат | |
|---|---|---|---|---|
| 317561-Текст статті-737091-1-10-20241216.pdf | 174.52 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити | 
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

