Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.inmeds.com.ua:8080/jspui/handle/lib/5217
Назва: Харчування та його роль у профілактиці вікової та вторинної катаракти (літературний огляд)
Інші назви: Nutrition and its role in the prevention of age-related and secondary cataracts (literature review)
Автори: Анохіна, Галина Анатоліївна
Риков, С.О.
Ключові слова: катаракта;
вторинна катаракта
дієти; галактоза;
магній; аскорбати
казоморфіни; міопія;
казеїн;
Дата публікації: 2025
Видавництво: Архів офтальмології та щелепно-лицевої хірургії України
Бібліографічний опис: Cite: Archive of Ophthalmology and Maxillofacial Surgery of Ukraine. 2025x;2(1):19-27. doi: 0.22141/aomfs.2.1.2025.26
Серія/номер: 1;
Короткий огляд (реферат): Катаракта є основною причиною сліпоти у світі, статистичний аналіз показує збільшення абсолютної кількості випадків на 29,7 % за останні двадцять років. У 2020 році катаракта спричинила сліпоту у 15,2 млн людей, старших за 50 років. Хірургічний метод факоемульсифікації є основним у її лікуванні, проте у частини пацієнтів після операції розвивається вторинна катаракта. Незбалансова не харчування може опосередковано впливати на частоту та тяжкість прогресування катаракти, а також на розвиток вторинної катаракти. Зв’язки між споживанням певних груп харчових продуктів і прогресуванням катаракти вивчені недостатньо. Це насамперед стосується молока і молочних продук тів, речовин, важливих для сполучної тканини органа зору, — магнію та вітаміну С. Щодо вітаміну С результати клінічних досліджень прямо протилежні та суперечливі. Розуміючи важливу роль харчових речовин для метаболізму будь-якої клітини організму, ми провели аналіз впливу різних дієт і деяких ну трієнтів на орган зору
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://lib.inmeds.com.ua:8080/jspui/handle/lib/5217
Розташовується у зібраннях:Кафедра гастроентерології, дієтології і ендоскопії



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.