Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.inmeds.com.ua:8080/jspui/handle/lib/5217
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorАнохіна, Галина Анатоліївна-
dc.contributor.authorРиков, С.О.-
dc.date.accessioned2025-10-29T12:47:45Z-
dc.date.available2025-10-29T12:47:45Z-
dc.date.issued2025-
dc.identifier.citationCite: Archive of Ophthalmology and Maxillofacial Surgery of Ukraine. 2025x;2(1):19-27. doi: 0.22141/aomfs.2.1.2025.26uk_UK
dc.identifier.urihttp://lib.inmeds.com.ua:8080/jspui/handle/lib/5217-
dc.description.abstractКатаракта є основною причиною сліпоти у світі, статистичний аналіз показує збільшення абсолютної кількості випадків на 29,7 % за останні двадцять років. У 2020 році катаракта спричинила сліпоту у 15,2 млн людей, старших за 50 років. Хірургічний метод факоемульсифікації є основним у її лікуванні, проте у частини пацієнтів після операції розвивається вторинна катаракта. Незбалансова не харчування може опосередковано впливати на частоту та тяжкість прогресування катаракти, а також на розвиток вторинної катаракти. Зв’язки між споживанням певних груп харчових продуктів і прогресуванням катаракти вивчені недостатньо. Це насамперед стосується молока і молочних продук тів, речовин, важливих для сполучної тканини органа зору, — магнію та вітаміну С. Щодо вітаміну С результати клінічних досліджень прямо протилежні та суперечливі. Розуміючи важливу роль харчових речовин для метаболізму будь-якої клітини організму, ми провели аналіз впливу різних дієт і деяких ну трієнтів на орган зоруuk_UK
dc.publisherАрхів офтальмології та щелепно-лицевої хірургії Україниuk_UK
dc.relation.ispartofseries1;-
dc.subjectкатаракта;uk_UK
dc.subjectвторинна катарактаuk_UK
dc.subjectдієти; галактоза;uk_UK
dc.subjectмагній; аскорбатиuk_UK
dc.subjectказоморфіни; міопія;uk_UK
dc.subjectказеїн;uk_UK
dc.titleХарчування та його роль у профілактиці вікової та вторинної катаракти (літературний огляд)uk_UK
dc.title.alternativeNutrition and its role in the prevention of age-related and secondary cataracts (literature review)uk_UK
Розташовується у зібраннях:Кафедра гастроентерології, дієтології і ендоскопії



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.