Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
                
    
    http://lib.inmeds.com.ua:8080/jspui/handle/lib/5217Повний запис метаданих
| Поле DC | Значення | Мова | 
|---|---|---|
| dc.contributor.author | Анохіна, Галина Анатоліївна | - | 
| dc.contributor.author | Риков, С.О. | - | 
| dc.date.accessioned | 2025-10-29T12:47:45Z | - | 
| dc.date.available | 2025-10-29T12:47:45Z | - | 
| dc.date.issued | 2025 | - | 
| dc.identifier.citation | Cite: Archive of Ophthalmology and Maxillofacial Surgery of Ukraine. 2025x;2(1):19-27. doi: 0.22141/aomfs.2.1.2025.26 | uk_UK | 
| dc.identifier.uri | http://lib.inmeds.com.ua:8080/jspui/handle/lib/5217 | - | 
| dc.description.abstract | Катаракта є основною причиною сліпоти у світі, статистичний аналіз показує збільшення абсолютної кількості випадків на 29,7 % за останні двадцять років. У 2020 році катаракта спричинила сліпоту у 15,2 млн людей, старших за 50 років. Хірургічний метод факоемульсифікації є основним у її лікуванні, проте у частини пацієнтів після операції розвивається вторинна катаракта. Незбалансова не харчування може опосередковано впливати на частоту та тяжкість прогресування катаракти, а також на розвиток вторинної катаракти. Зв’язки між споживанням певних груп харчових продуктів і прогресуванням катаракти вивчені недостатньо. Це насамперед стосується молока і молочних продук тів, речовин, важливих для сполучної тканини органа зору, — магнію та вітаміну С. Щодо вітаміну С результати клінічних досліджень прямо протилежні та суперечливі. Розуміючи важливу роль харчових речовин для метаболізму будь-якої клітини організму, ми провели аналіз впливу різних дієт і деяких ну трієнтів на орган зору | uk_UK | 
| dc.publisher | Архів офтальмології та щелепно-лицевої хірургії України | uk_UK | 
| dc.relation.ispartofseries | 1; | - | 
| dc.subject | катаракта; | uk_UK | 
| dc.subject | вторинна катаракта | uk_UK | 
| dc.subject | дієти; галактоза; | uk_UK | 
| dc.subject | магній; аскорбати | uk_UK | 
| dc.subject | казоморфіни; міопія; | uk_UK | 
| dc.subject | казеїн; | uk_UK | 
| dc.title | Харчування та його роль у профілактиці вікової та вторинної катаракти (літературний огляд) | uk_UK | 
| dc.title.alternative | Nutrition and its role in the prevention of age-related and secondary cataracts (literature review) | uk_UK | 
| Розташовується у зібраннях: | Кафедра гастроентерології, дієтології і ендоскопії | |
Файли цього матеріалу:
| Файл | Опис | Розмір | Формат | |
|---|---|---|---|---|
| Анохіна Г.А Харчування та його роль у профілактиці вікової та вторинної катаракти19-27.pdf | 338.45 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити | 
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

