Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
                
    
    http://lib.inmeds.com.ua:8080/jspui/handle/lib/5217| Назва: | Харчування та його роль у профілактиці вікової та вторинної катаракти (літературний огляд) | 
| Інші назви: | Nutrition and its role in the prevention of age-related and secondary cataracts (literature review) | 
| Автори: | Анохіна, Галина Анатоліївна Риков, С.О. | 
| Ключові слова: | катаракта; вторинна катаракта дієти; галактоза; магній; аскорбати казоморфіни; міопія; казеїн; | 
| Дата публікації: | 2025 | 
| Видавництво: | Архів офтальмології та щелепно-лицевої хірургії України | 
| Бібліографічний опис: | Cite: Archive of Ophthalmology and Maxillofacial Surgery of Ukraine. 2025x;2(1):19-27. doi: 0.22141/aomfs.2.1.2025.26 | 
| Серія/номер: | 1; | 
| Короткий огляд (реферат): | Катаракта є основною причиною сліпоти у світі, статистичний аналіз показує збільшення абсолютної кількості випадків на 29,7 % за останні двадцять років. У 2020 році катаракта спричинила сліпоту у 15,2 млн людей, старших за 50 років. Хірургічний метод факоемульсифікації є основним у її лікуванні, проте у частини пацієнтів після операції розвивається вторинна катаракта. Незбалансова не харчування може опосередковано впливати на частоту та тяжкість прогресування катаракти, а також на розвиток вторинної катаракти. Зв’язки між споживанням певних груп харчових продуктів і прогресуванням катаракти вивчені недостатньо. Це насамперед стосується молока і молочних продук тів, речовин, важливих для сполучної тканини органа зору, — магнію та вітаміну С. Щодо вітаміну С результати клінічних досліджень прямо протилежні та суперечливі. Розуміючи важливу роль харчових речовин для метаболізму будь-якої клітини організму, ми провели аналіз впливу різних дієт і деяких ну трієнтів на орган зору | 
| URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://lib.inmeds.com.ua:8080/jspui/handle/lib/5217 | 
| Розташовується у зібраннях: | Кафедра гастроентерології, дієтології і ендоскопії | 
Файли цього матеріалу:
| Файл | Опис | Розмір | Формат | |
|---|---|---|---|---|
| Анохіна Г.А Харчування та його роль у профілактиці вікової та вторинної катаракти19-27.pdf | 338.45 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити | 
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

