Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.inmeds.com.ua:8080/jspui/handle/lib/4962
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorХарченко, Наталія Вячеславівна-
dc.contributor.authorТкач, Сергій Михайлович-
dc.contributor.authorДорофєєв, Андрій Едуардович-
dc.date.accessioned2024-10-29T09:21:29Z-
dc.date.available2024-10-29T09:21:29Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.issn1727-5725 (Print)-
dc.identifier.issn2521-649X (Online)-
dc.identifier.urihttp://lib.inmeds.com.ua:8080/jspui/handle/lib/4962-
dc.description.abstractКишкова мікробіота (КМ) — це складне та динамічне співтовариство мікроорганізмів, які колонізують шлунково-кишковий тракт людини і відіграють важливу роль у травленні та засвоєнні поживних речовин організмом, синтезі вітамінів і метаболітів, модуляції імунної системи та захисті від патогенів. Однак КМ може також бути джерелом запалення та захворювання, коли її склад і функція змінені. Це явище, відоме як дисбіоз, пов’язане майже з усіма шлунково-кишковими захворюваннями та є найвиразнішим при запальних захворюваннях кишечника, синдромі подразненого кишечника, колоректальному раку та целіакії. З огляду на велику роль КМ у патогенезі запальних захворювань кишечника та інших захво рювань шлунково-кишкового тракту запропоновані методи її модифікаціїї (використання пробіотиків, пребіотиків, синбіотиків, антибіотиків, дієтичні втручання, трансплантація фекальної мікробіоти (ТФМ) і терапія бактеріофагами).uk_UK
dc.publisherСучасна гастроентерологія № 3 (137) 2024, С 53-58uk_UK
dc.subjectкишкова мікробіотаuk_UK
dc.subjectзапальні захворювання кишечникаuk_UK
dc.subjectсиндром подразненої кишкиuk_UK
dc.subjectпробіотики, антибіотикиuk_UK
dc.subjectтрансплантація фекальної мікробіотиuk_UK
dc.titleЕфективність та безпечність модифікації кишкової мікробіоти при захворюваннях кишечника. Оглядuk_UK
dc.title.alternativeEffectiveness and safety of gut microbiota modification in intestinal diseases. Reviewuk_UK
Розташовується у зібраннях:Кафедра гастроентерології, дієтології і ендоскопії



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.