Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://lib.inmeds.com.ua:8080/jspui/handle/lib/4962
Назва: | Ефективність та безпечність модифікації кишкової мікробіоти при захворюваннях кишечника. Огляд |
Інші назви: | Effectiveness and safety of gut microbiota modification in intestinal diseases. Review |
Автори: | Харченко, Наталія Вячеславівна Ткач, Сергій Михайлович Дорофєєв, Андрій Едуардович |
Ключові слова: | кишкова мікробіота запальні захворювання кишечника синдром подразненої кишки пробіотики, антибіотики трансплантація фекальної мікробіоти |
Дата публікації: | 2024 |
Видавництво: | Сучасна гастроентерологія № 3 (137) 2024, С 53-58 |
Короткий огляд (реферат): | Кишкова мікробіота (КМ) — це складне та динамічне співтовариство мікроорганізмів, які колонізують шлунково-кишковий тракт людини і відіграють важливу роль у травленні та засвоєнні поживних речовин організмом, синтезі вітамінів і метаболітів, модуляції імунної системи та захисті від патогенів. Однак КМ може також бути джерелом запалення та захворювання, коли її склад і функція змінені. Це явище, відоме як дисбіоз, пов’язане майже з усіма шлунково-кишковими захворюваннями та є найвиразнішим при запальних захворюваннях кишечника, синдромі подразненого кишечника, колоректальному раку та целіакії. З огляду на велику роль КМ у патогенезі запальних захворювань кишечника та інших захво рювань шлунково-кишкового тракту запропоновані методи її модифікаціїї (використання пробіотиків, пребіотиків, синбіотиків, антибіотиків, дієтичні втручання, трансплантація фекальної мікробіоти (ТФМ) і терапія бактеріофагами). |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://lib.inmeds.com.ua:8080/jspui/handle/lib/4962 |
ISSN: | 1727-5725 (Print) 2521-649X (Online) |
Розташовується у зібраннях: | Кафедра гастроентерології, дієтології і ендоскопії |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Ефективність та безпечність модифікацій кишечної мікробіоти при захворюваннях кишечника.pdf | 159.08 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.