Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.inmeds.com.ua:8080/jspui/handle/lib/750
Назва: Біологічний фактор при виробництві біопалива з відходів сільськогосподарської сировини як гігієнічна проблема
Автори: Чудновець, А. Я.
Стеренбоген, М. Ю.
Ключові слова: гігієна праці
біопаливо
пил
мікроорганізми
здоров’є
Дата публікації: 2016
Короткий огляд (реферат): Вступ. Сьогодні перед Україною гостро постало питання в забезпеченні держави альтернативними джерелами енергоресурсів. Українська галузь твердого біопалива активно розвивається останніми роками. Наукові досліджен- ня за кордоном з даної проблеми спрямовані, в основному, на удосконалення технології отримання біопалива та оцінку його якості. Вивчаються гігієнічні аспекти умов праці робітників у разі виробництва біопалива з відходів рослинної сировини на всіх технологічних етапах, зазначається роль біологічного фактора як фактора ризику для здоров’я працюючих. Матеріали та методи дослідження. Аналітичній огляд наукових публікацій було проведено з використанням закор- донних профільних видань, текстової бази даних PUB MED, бази даних Національної наукової медичної бібліоте- ки та Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського. Результати. При виробництві біопалива з відходів деревини та соломи працівники підпадають під вплив комбіно- ваної дії багатокомпонентного аерозолю, який складається з органічної рослинної частки, неорганічної частини (ґрунту та піску) та хімічних сполук (алкалоїдів, сапонінів, смол, ефірних олій, глікозидів). Встановлено, що загальні рівні концентрації пилу на робочих місцях залежать від технології виробництва, типів обладнання, виду та якості сировини, що оброблюється. При виконанні основних технологічних операцій, які супроводжуються зна- чним пилоутворенням, спостерігається перевищення ГДК пилу в повітрі робочої зони. Наведені чинники викли- кають зниження функції легенів, бронхіальну гіперчутливість і респіраторні захворювання, такі як органічний пиловий токсичний синдром, алергічний альвеоліт, астму, хронічні обструкції дихальних шляхів, зокрема, хроніч- ний бронхіт, синдром подразнення слизової оболонки і риніти. При переробці деревини – ялини, сосни, липи, берези, клена, бука, дуба в робітників виникають алергічні реакції, що супроводжуються кровотечею з носа, слаб- кістю, втратою апетиту, блювотою, захворюваннями шкіри. Особливо важливим чинником, що діє на працівників при виробництві біопалива з відходів рослинної сировини, являється мікробний чинник. Мікробіологічна компо- нента складається з широкого спектра бактерій, мікроскопічних грибів та продуктів їхньої життєдіяльності ендо- та мікотоксинів. Встановлено, що зразки соломи були значно більше контаміновані бактеріями, ніж тирса деревини, дерев’яні гранули та брикети, концентрації ендотоксинів (ЕТ) у соломі також були значно вищими, ніж в інших видах сировини. Перевищення становило від 2 до 50 разів, а інколи доходило і до 100 разів. Концентрації мікро- скопічних грибів у соломі також були значно вищими, ніж в іншій сировині. Високі концентрації грибів та ендо- токсинів зафіксовані й у разі механічної переробки соломи. У пилу тирси деревини та соломи були також виявлені мікроскопічні гриби та мікотоксини, які можуть чинити інфекційну, алергенну та канцерогенну дію. Висновки. При виробництві біопалива з відходів деревини та соломи працівники підпадають під вплив комбінова- ної дії багатокомпонентного аерозолю, який може складатися з органічної рослинної частки, неорганічної частини (частки ґрунту та піску) та хімічних сполук (алкалоїдів, сапонінів, смол, ефірних олій, глікозидів). Встановлено, що концентрації пилу на робочих місцях залежать від технології виробництва, типів обладнання, виду та якості сиро- вини, яка обробляється. Значне перевищення ГДК пилу спостерігається при виконанні основних технологічних операцій, що супроводжуються значним пилоутворенням (завантаження, подрібнення, фасування). Особливо важливим чинником, що діє на працівників при виробництві біопалива з відходів рослинної сировини, являється мікробний чинник. Його складова тісно пов’язана з виробничими факторами й залежить від загального рівня пилу, фізичних та хімічних факторів. Мікробіологічна компонента складається з широкого спектра бактерій, мікроско- пічних грибів та продуктів їхньої життєдіяльності ендо- та мікотоксинів, які у виробничому середовищі можуть чинити негативний вплив на здоров’я працюючих. Наявність у виробничому середовищі перерахованих вище факторів впливу можна вважати потенційним фактором ризику у виникненні професійно обумовлених і професій- них захворювань для працівників підприємств з виробництва біопалива з рослинної сировини.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://lib.inmeds.com.ua:8080/jspui/handle/lib/750
ISSN: 2223-6757
Розташовується у зібраннях:Кафедра медицини праці, психофізіології та медичної екології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
13.pdf1.05 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.