Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.inmeds.com.ua:8080/jspui/handle/lib/4549
Назва: Гігієнічні аспекти використання харчових добавок (лекція)
Автори: Козярін, Іван Петрович
Ключові слова: харчові добавки
технологічні функції
регламентація
функціональні класи
безпечність та якість
Дата публікації: 2022
Видавництво: Довкілля та здрпов’я
Серія/номер: №4 (105);58-63
Короткий огляд (реферат): Значне розширення міжнародної торгівлі харчовими добавками (ХД) поставило вимогу вирішення проблеми доцільності використання ХД у виробництві, пакуванні, зберіганні, транспортуванні та реалізації харчових продуктів (ХП). В Україні використання ХД регламентується «Санітарними правилами з використання харчових добавок», які цілком відповідають міжнародним вимогам. Для поліпшення міжнародної торгівлі ХП, що містять ХД, Радою ЄС було розроблено та апробовано раціональну систему цифрової кодифікації ХД з літерою «Е» з три- чи чотиризначним номером (кодом), що присвоєний конкретній ХД. Її включено до Codex Alimentarius, Директив ЭС, ФАО/ВООЗ як міжнародну цифрову систему кодифікації. Код ХД підтверджує, що дану сполуку перевірено на безпечність, відповідність критеріям чистоти та гігієнічним нормативам щодо ХП. Відповідно до Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів» забороняється реалізація та використання вітчизняних та ввезених до України імпортних ХП без маркування державною мовою про склад харчового продукту з зазначенням переліку назв ХД, що були використані у процесі його виготовлення. Більшість ХД не впливають на організм споживачів, є інертними у кількостях, що використовуються, але деякі з них спроможні несприятливо діяти на організм людини у разі надходження у значній кількості, тому гігієнічна регламентація їх є вкрай необхідною.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://lib.inmeds.com.ua:8080/jspui/handle/lib/4549
Розташовується у зібраннях:Кафедра громадського здоров'я

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
105-0058.pdf291.46 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.