Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.inmeds.com.ua:8080/jspui/handle/lib/4548
Назва: Гігієнічні аспекти використання харчових добавок (лекція)
Автори: Козярін, Іван Петрович
Ключові слова: харчові добавки
технологічні функції
регламентація
функціональні класи
безпечність та якість
Дата публікації: 2022
Видавництво: Довкілля та здоров’я
Серія/номер: №3 (104);73-77
Короткий огляд (реферат): Значне розширення міжнародної торгівлі харчовими добавками (ХД) поставило вимогу вирішення проблеми доцільності використання ХД при виробництві, пакуванні, зберіганні, транспортуванні та реалізації харчових продуктів (ХП). В Україні використання ХД регламентується «Санітарними правилами з використання харчових добавок», які цілком відповідають міжнародним вимогам. Для поліпшення міжнародної торгівлі ХП, що містять ХД, Радою ЄС була розроблена та апробована раціональна система цифрової кодифікації ХД з літерою "Е" з три- чи чотиризначним номером (кодом), що присвоєний конкретній ХД. Вона включена до Codex Alimentarius, Директив ЭС, ФАО/ВООЗ як міжнародна цифрова система кодифікації. Код ХД підтверджує, що дану сполуку перевірено на безпечність, відповідність критеріям чистоти та гігієнічним нормативам щодо ХП. Відповідно до Закону України "Про безпечність та якість харчових продуктів" забороняється реалізація та використання вітчизняних та ввезених до України імпортних ХП без маркування державною мовою про склад харчового продукту із зазначенням переліку назв ХД, що були використані в процесі його виготовлення. Більшість ХД не впливають на організм споживачів, є інертними в кількостях, що використовуються, але деякі з них спроможні спричинити несприятливу дію на організм людини при надходженні в значній кількості, тому їх гігієнічна регламентація є вкрай необхідною.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://lib.inmeds.com.ua:8080/jspui/handle/lib/4548
Розташовується у зібраннях:Кафедра громадського здоров'я

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
104-0073.pdf943.24 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.