Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://lib.inmeds.com.ua:8080/jspui/handle/lib/447
Повний запис метаданих
Поле DC | Значення | Мова |
---|---|---|
dc.contributor.author | Погребняк, Г.В. | - |
dc.date.accessioned | 2016-07-05T08:38:37Z | - |
dc.date.available | 2016-07-05T08:38:37Z | - |
dc.date.issued | 2015 | - |
dc.identifier.uri | http://lib.inmeds.com.ua:8080/jspui/handle/lib/447 | - |
dc.description.abstract | В роботі представлені результати дослідження основного показника обміну ліпідів - тригліцеридів в тканинах пародонту у самиць щурів, яких утримували на незбалансованих раціонах годування. Мета. Порівняти рівень вмісту тригліцеридів в тканинах пародонта експериментальних тварин, яких утримували на несбалансованих раціонах годування із надлишковим вмістом вуглеводів, жирів рослинного і тваринного походження. Методи. В дослідження, яке проводили протягом 7 місяців, відібрано 40 самиць щурів лінії Вістар, віком 4 місяці, середньою масою 159,95±0,24 г. В залежності від раціонів годування вони були розподілені на 4 групи (по 10 тварин). Тварин 1-ї групи утримували на повноцінному кормі для лабораторних тварин; 2-ї – на раціоні годування із вмістом легкозасвоюваних вуглеводів до 25%; 3-ї - на раціоні годування із вмістом жиру рослинного походження до 35%; 4-ї - на раціоні годування із аналогічним відсотком вмісту жиру тваринного походження. Рівень вмісту тригліцеридів визначали в альвеолярній кістці і ясеневій тканині. Результати та їх обговорення. Вміст тригліцеридів в альвеолярній кістці і ясеневій тканині у тварин 1-ї групи були прийняті за умовну фізіологічну норму (в альвеолярній кістці - 2,93±0,81 ммоль/г, в ясеневій тканині - 4,43±0,96 ммоль/г). У тварин 2-ї групи встановлено підвищення показника до 5,71±0,12 ммоль/г в альвеолярній кістці і до 10,30±0,94 ммоль/г (Р2,1≤0,01–0,05) в ясеневій тканині. Таке підвищення значень свідчило про появу ознак інсулінорезистентності дослідних тканин, як одного із компонентів МС. Встановлено, що тенденція підвищення рівня тригліцеридів в тканах пародонту у тварин 3-ї групи була достовірно більшою, ніж в 2-й групі. Так в альвеолярній кістці спостерігали підвищення їх вмісту в 1,5 рази, а в ясеневій тканині - в 1,3 рази (Р3,1≤0,01–0,05). Можна засвідчити, що додавання до стандартного корму тварин надлишку жиру рослинного походження призводить до значно більшого, ніж при вживанні надлишку легкозасвоюваних вуглеводів, підвищення рівню вмісту тригліцеридів. У тварин 4-ї групи достовірна різниця між показниками рівня тригліцерідів в альвеолярній кістці (1,62±0,91 ммоль/г) і ясеневій тканині (3,47±0,35 ммоль/г), порівняно із відповідними показниками в 1-й групі була відсутня (Р4,1≥0,01–0,05). Отримані результати свідчать, що надлишковий вміст в раціоні годування жиру тваринного пожодження, за умов експерименту, не викликає достовірного підвищення рівню вмісту тригліцеридів в дослідних тканинах. Висновки. Рівень вмісту тригліцеридів в тканинах пародонту у експериментальних тварин залежить від раціонів годування. Несбалансованість раціону годування тварин за вмістом легкозасвоюваних вуглеводів призводить до підвищення рівню тригліцеридів, як ознаки інсулінорезистентності, в альвеолярній кістці і ясеневій тканині. При утриманні тварин на несбалансованому за вмістом жирів рослинного походження раціоні годування прояви ознак інсулінорезистентності в тканинах пародонта посилюються. Раціон годування, несбалансований за вмістом жиру тваринного походження не впливає на дослідні тканини. | uk_UK |
dc.subject | Раціони годування, вуглеводи, жири, самиці щурів, альвеолярна кістка, ясенева тканина, тригліцериди, інсулінорезистентність. | uk_UK |
dc.title | Порівняльна характеристика вмісту тригліцеридів в тканинах пародонта у самиць щурів за умов несбалансованих раціонів годування | uk_UK |
dc.type | Article | uk_UK |
Розташовується у зібраннях: | Кафедра терапевтичної стоматології |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
3 национальный конгрес 22-23 октября.doc | 75 kB | Microsoft Word | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.