Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.inmeds.com.ua:8080/jspui/handle/lib/1416
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorРадзіховський, Анатолій Павлович-
dc.contributor.authorКолесников, Євген Борисович-
dc.contributor.authorМендель, Микола Андрійович-
dc.contributor.authorТуманов, Костянтин Вікторович-
dc.contributor.authorПавлович, Юлія Василівна-
dc.date.accessioned2016-10-24T19:45:53Z-
dc.date.available2016-10-24T19:45:53Z-
dc.date.issued2016-10-20-
dc.identifier.citationРадзіховський А.П., Колесников Є.Б., Мендель М.А., Туманов К.В., Павлович Ю.В. Техніка визначення місця введення першого троакара при лапароскопічній холецистектомії у хворих на ожиріння // Клінічна хірургія. – 2016. - №10.2. – С.88.uk_UK
dc.identifier.issn0023-2130-
dc.identifier.urihttp://lib.inmeds.com.ua:8080/jspui/handle/lib/1416-
dc.description.abstractПри виконанні лапароскопічної холецистектомії у хворих на ожиріння використання стандартної точки введення першого троакара по стандартному анатомічному орієнтиру - пупку (в пупковому кільці, або безпосередньо над пупком) має певні недоліки. У хворих на ожиріння збільшена відстань між пупком і шийкою жовчного міхура. Оптимальною відстанню є 15-20 см, а при ожирінні вона може досягати 25-30 см. Це приводить до того, що у пацієнта з ожирінням, при стандартному введенні першого троакара відбувається погіршення візуалізації структур із-за неможливості адекватно наблизити лапароскоп до зони маніпуляцій, а також зменшується огляд із-за збільшеного сальника, що може привести до збільшення числа ускладнень при дисекції структур в області шийки жовчного міхура. Метою роботи є аналіз розробленого способу визначення місця введення першого троакара для лапароскопічної холецистектомії у хворих з ожирінням, який, за рахунок визначення оптимальної відстані між зоною дисекції і точкою введення троакара, забезпечує оптимальну візуалізацію структур в області шийки жовчного міхура. Нами розроблений спосіб визначення точки введення першого троакару (Патент на корисну модель №74981). До операції додатково проводять ультрасонографічне дослідження у В-режимі за допомогою секторального датчика 2,5-5 Мгц з візуалізацією шийки жовчного міхура (точка С), вимірюють відстань від шийки жовчного міхура до черевної стінки, позначають точку проекції шийки жовчного міхура на черевну стінку (точка В). Потім розраховують відстані від точки В до точки введення першого троакара (точка А) по наступній формулі: , де відстань АС складає 20 см. Певну відстань відмірюють від точки В по серединній лінії живота, на якій і відзначають точку введення першого троакара А. В позначеній точці вводять перший троакар. Індивідуальне визначення точки введення першого троакара дозволяє поліпшити візуалізацію структур в черевній порожнині, підвищити безпеку виконання лапароскопічної холецистектомії і зменшити кількість ускладнень. Запропонований спосіб виконаний в 15 хворих з жовчнокам'яною хворобою і ожирінням, інтраопераційних і післяопераційних ускладнень при цьому не спостерігали, в той час, як при використанні звичайного способу визначення місця введення першого троакара в двох з 20 хворих виникли інтраопераційні кровотечі при дисекції структур, а в двох - проникнення в просвіт жовчного міхура з контамінацією черевної порожнини жовчю. Таким чином, вживання даного способу дозволяє зменшити кількість ускладнень і підвищити безпеку виконання лапароскопічної холецистектомії у хворих на ожиріння.uk_UK
dc.language.isootheruk_UK
dc.publisherКлінічна хірургіяuk_UK
dc.subjectлапароскопічна хірургіяuk_UK
dc.subjectлапароскопічна холецистектоміяuk_UK
dc.subjectперший троакарuk_UK
dc.subjectвведення троакаруuk_UK
dc.titleТехніка визначення місця введення першого троакара при лапароскопічній холецистектомії у хворих на ожирінняuk_UK
dc.typeArticleuk_UK
Розташовується у зібраннях:Кафедра загальної та невідкладної хірургії

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
KlinKhirOct2016_10_2-088.pdf54.8 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.